
Whisky to wyjątkowy trunek, który uwielbiany jest przez koneserów wykwintnych alkoholi. Aby móc cieszyć się jego walorami w pełni, warto pamiętać o kilku wskazówkach związanych z serwowaniem oraz piciem tego wybornego napoju. W dzisiejszym wpisie pochylimy się nad nimi – sprawdź, jak powinno obchodzić się z whisky. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Na wstępie w ramach ciekawostki pragniemy wyjaśnić różnice między whisky a whiskey – ta pierwsza pochodzi ze Szkocji, zaś druga z Irlandii. My pozostańmy przy zapisie whisky, ale wskazówki, które przedstawiamy, są odpowiednie dla obu wersji tego trunku.
Odpowiednia temperatura
Pierwszą kwestią jest temperatura podawania alkoholu. Otóż optymalna to ta pokojowa – wtedy najlepiej czuć bukiet i smak trunku. Schłodzenie whisky nie należy do dobrych pomysłów, gdyż przez niską temperaturę traci ona swój aromat, co obniża jej walory. Niewłaściwą opcją jest też serwowanie zbyt ciepłego alkoholu – butelka powinna więc stać w zacienionym miejscu, w którym nie ma ryzyka podgrzania jej zawartości przez promienie słoneczne.
Czysta, z lodem czy z wodą?
Klasyczną formą podania whisky w celu jej degustacji jest „neat”, czyli bez dodatków. Wtedy najdokładniej czuć smak i aromat trunku.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, optymalną temperaturą podania bursztynowego alkoholu jest ta pokojowa. Jeśli jednak bardzo zależy nam na chłodnym napoju, można dodać do szklanki zmrożone whisky cubes lub spore kostki lodu. Dlaczego spore? Otóż małe cząstki szybciej się roztopią i rozcieńczą alkohol, przez co znacząco zmieni się jego smak.
Co do rozcieńczania – są osoby, dla których whisky jest zbyt mocnym alkoholem, dlatego zmieszanie jej z wodą w ich przypadku może być dobrym rozwiązaniem. Warto jednak wybrać tę niegazowaną, o neutralnym smaku, który nie wpłynie zbyt intensywnie na wrażenia związane z degustacją.
Cola i inne wariacje
Coraz popularniejsze stają się różnego rodzaju drinki na bazie whisky. Znanym dodatkiem do niej jest cola. Dla wielu koneserów tego typu połączenia są kontrowersyjne, gdyż bardzo tłumią smak trunku. My nie chcemy niczego zakazywać, jednak sugerujemy, by wysokiej jakości whisky, np. single malt, spróbować w wersji „neat” – dzięki temu można zapoznać się z jej wyjątkowym smakiem.
Idealna szklanka
Kolejną kwestią, nad którą warto się zastanowić przed podaniem bursztynowego trunku, jest dobór właściwych do tego celu naczyń. Do degustacji, zwłaszcza w wersji czystej, idealne są sniffery, czyli tulipanowe kieliszki, które dzięki swojemu kształtowi pozwalają powoli uwalniać się aromatom trunku.
Inną opcją są szklanki typu tumbler z grubym dnem – nadają się one zarówno do serwowania samego whisky, jak i do jej wersji z lodem czy do drinków. Grube dno umożliwia utrzymanie odpowiedniej temperatury przez dłuższy czas. Często można zakupić tego typu szklanki do whisky z kamieniami – taki zestaw jest idealną propozycją na prezent dla każdego fana bursztynowego alkoholu.
Whisky to alkohol, którego degustowanie może zapewnić wiele ciekawych doznań. Mamy nadzieję, że powyższe wskazówki pomogą Ci odkryć walory tego trunku oraz że dzięki nim znajdziesz ulubiony sposób delektowania się tym wyjątkowym bursztynowym płynem.